Blog

Vijf tips voor de tuin in de herfst

De tuin ligt verborgen onder een bedje van gouden en roden bladeren. De zon schijnt laag aan de hemel, de nacht breekt steeds sneller aan. De herfst is aangebroken. En daarom is het tijd om je tuin voor te breiden op de winter. In deze blog: vijf tips voor de tuin in de herfst.

1. Planten in de herfst

Het zomerbedje van je tuin is klaar voor dit jaar. Dit is het seizoen waarin je wat stevige wortels kan planten. Houterige planten wortelen erg goed in dit seizoen, omdat de grond nu nog in perfecte conditie is: het is nog warm van de zomer en tegelijkertijd super nat door al die herfstbuien. Niet alleen bomen en struiken doen het in deze periode goed. Ook kun je je moestuin weer aanvullen met allerlei lekkers. Plant nu uien, knoflook en lente ui, en pluk daar volgend jaar de vruchten van. Ook is dit het seizoen om je voorjaarsbollen alvast te planten!

2. Bescherm je planten

Niet alle planten houden van het koude seizoen dat nadert. Kwetsbare planten zal je een handje moeten helpen om de winter door te komen. Snoei deze planten tot hun halve hoogte om ze in een energiebesparende stand te brengen. Ook kan je ze uitgraven en in een wintertuin zetten, of een verwarmde kas. Ook kwetsbare bollen, zoals fresia’s en dahlia’s zal je moeten verplaatsen. Graaf ze acht weken nadat de bloemen dood zijn gegaan uit. Laat de bollen drogen en sla ze op in een donkere, vriesvrije schuur.

3. Start je compost hoop

De herfst is het perfecte seizoen om een voorraad compost aan te leggen, gezien er nu overal in je tuin ‘rommel’ wordt gemaakt. Deze rommel bevat oude grondbloemen, restanten van je moestuin, mos en gevallen bladeren van de bomen. Laat dik hout achterwege, tenzij je het eerst door een shredder haalt.

4. Verzorg je grasperkje

Je gazonnetje heeft het gedurende de zomer zwaar te voorduren. Maar als deze hete droge dagen eenmaal voorbij zijn, kan je hem weer herstellen naar zijn basisniveau. De grond is nog warm genoeg om nieuw gras te laten groeien. Dus wacht nog maar even met het opbergen van je grasmaaier. Hark regelmatig dode bladeren  op je gazon aan. Als je deze laat liggen, gaat het gras hier onder dood.

5. Licht

Naast het groen in je tuin is het ook weer tijd om te denken aan sfeerverlichting in je tuin. Nu de dagen weer donkerder worden, gaat er niets boven sfeervolle verlichting in je tuin. Kies voor led tuinverlichting op de plaatsen waar je helder licht wil hebben. Je kan de lampjes aansluiten op een schakelaar of kiezen voor lampen op zonne-energie.

Geef een reactie