Blog

Werken in de logistieke sector

Het aantal vacatures is in bepaalde sectoren de afgelopen maanden flink gedaald. Maar in sommige sectoren zoals de zorg en de logistieke sector neemt het aantal vacatures juist flink toe. De logistieke sector is een enorm grote sector en er zijn daar nu prima kansen om werk te vinden. Binnen de transport en logistiek zijn ongeveer 700.000 mensen werkzaam in uiteenlopende beroepen en functies zoals schippers, vrachtwagenchauffeurs, buschauffeurs, magazijnmedewerkers, heftruckchauffeurs, piloten en machinisten. De transport en logistiek sector kent zeer veel bedrijven waaronder ook veel kleine bedrijven. Meer dan de helft van alle bedrijven binnen de transport en logistiek zijn eenmanszaken. Steeds meer starters schrijven zich in als zzp’er. De kans op het vinden van een opdrachtgever als zzp’er is aanzienlijk, terwijl het vinden van een baan met een vast contract lastig blijkt.

Starten als ZZP’er

Als startende zzp’er komt er in het begin veel op je af. Maar met een goede voorbereiding en gebruik makende van de online informatie die er te vinden is moet dat geen probleem zijn. Je hebt als zzp’er in de logistieke sector ook te maken met inkoop van materialen. En als het grote hoeveelheden betreft met de opslag ervan. Bij de aanschaf van producten kan je denken aan magazijnwagens, pallets en palletranden. Voor de opslag zou je een magazijn kunnen huren. Bij het inrichten van je magazijn is het handig om vast te rekenen met eventuele toekomstige groei. Veiligheid is ook een belangrijke factor. Als je met dit soort zaken vooraf rekening houdt dan zal je sneller een soepel draaiende logistiek hebben. En daardoor weer sneller en overzichtelijker kunnen werken.

Logistiek in de havens

Het havengebied is enorm uitgestrekt in de Rotterdams regio. Rond de 180.000 mensen werken dag en nacht om jaarlijks zo’n 461.200.000 ton goederen van 29.000 zeeschepen te lossen in de haven van Rotterdam. Het havengebied bestaat uit een aantal sectoren, Europoort, de eerste en tweede Maasvlakte, Botlek en Pernis. Er worden verschillende vormen van transport gebruikt in het Havengebied. Via de spoorlijn worden goederen van en naar de schepen vervoerd, uiteraard vindt een groot deel van het vervoer plaats via enorme containerschepen. Ook in het havengebied wordt er veel gebruik gemaakt van zzp’ers. Als starter kan je hier veel ervaring opdoen.  Om het Rotterdams havengebied aan een groot publiek te kunnen tonen worden jaarlijks in september de Wereld Havendagen georganiseerd. Dit is een driedaags evenement waar allerlei activiteiten worden georganiseerd en je ook een kijkje in de schepen en achter de schermen kan nemen.

Geef een reactie