Hoe werkt het regelen van je zakelijke energie?
Wanneer je net je eigen onderneming bent gestart, moet je kijken waar je je werkzaamheden gaat uitvoeren. Of je nu als zelfstandig ondernemer vanuit huis werkt of wanneer je een bedrijfspand huurt waar gewerkt moet worden; in beide gevallen moet je een energiecontract regelen. Het is wel zo prettig om gebruik te kunnen maken van verlichting en stroom tijdens je werk. Hoewel een contract omtrent energie zakelijk voor thuis niet verplicht (maar wel handig) is, moet je binnen een kantoorpand sowieso wel kiezen voor een zakelijk energiecontract. In dit artikel lees je meer over het regelen van zakelijke energie voor je onderneming.
Heb je kleinzakelijke of grootzakelijke energie nodig?
Voordat je op zoek gaat naar een passende energiedeal is het goed om te weten of je een contract nodig hebt voor kleinzakelijke of grootzakelijke energie. Oftewel: ben je een kleinverbruiker van energie of heb je een groot bedrijf en ben je een grootzakelijke verbruiker? Vrijwel alle zzp’ers en de meeste mkb’ers vallen onder kleinzakelijke energie; dit zijn bedrijven waarbij de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting kleiner is dan 3 x 80 Ampère. Ook beschikken zij over een gasaansluiting die kleiner is dan 40m3 per uur. Grootzakelijke energieverbruikers hebben juist een elektriciteitsaansluiting met een capaciteit groter dan 3 x 80 Ampère en een gasaansluiting die groter is dan 40m3 per uur. Weet je niet zeker waar je onder valt? Neem dan contact op met een netbeheerder of met de vorige eigenaar in het geval van bedrijfsovername. Zij kunnen je meer vertellen over het jaarlijkse energieverbruik en wat voor een verbruiker je daarmee bent.
Let op diverse voorwaarden bij je energiecontract
Bij het uitkiezen van een zakelijk energiecontract heb je enkele keuzes wat betreft voorwaarden. Een legitieme vraag die je je bijvoorbeeld in de huidige samenleving kunt stellen, is of je voor een grijs of een groen energiecontract voor je bedrijf wilt gaan. In Nederland zijn er steeds meer ondernemers die voor groene zakelijke energie gaan, omdat dit een verantwoorde keuze is van energie afnemen. Wat hierbij ook helpt, is dat de Nederlandse overheid bedrijven steunt die het een en ander aan energiebesparing doen. Naast deze keuze kun je nog kijken naar andere voorwaarden: wil je bijvoorbeeld een energiecontract met een flexibel of met een vast tarief? Bij een vast tarief betaal je een vast bedrag per maand en moet je aan het eind van je contract iets bijbetalen of krijg je wat terug. Bij een flexibel tarief betaal je wat er op dat moment gevraagd wordt voor zakelijke energie. Verder kun je nog letten op de einddatum, de contractduur en eventuele welkomstcadeaus en -kortingen.
Gebruik een zakelijke energievergelijker
Tot slot is het zaak om een passende aanbieding omtrent energie te scoren; niemand betaalt immers graag te veel voor de energierekening. In het geval van zakelijke energie kun je in dat geval het beste een zakelijke energievergelijker gebruiken. Dat is een online programma dat op basis van jouw (verwachte) jaarlijkse energieverbruik en voorwaarden op zoek gaat naar een geschikte aanbieding voor energie. Het voordeel van zo’n zakelijke vergelijker is dat je hier zelf bijna niets voor hoeft te doen en dat je wel een compleet overzicht te zien krijgt met mogelijke deals. Op Minder.nl vind je zo’n zakelijke energievergelijker die volledig onafhankelijk is en waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Nadat je je gegevens en wensen hebt ingevuld, krijg je meerdere aanbiedingen te zien. Daaruit kun je de meest passende aanbieding kiezen. Ga er even goed voor zitten, zet een kop thee of koffie en wees welkom in de wereld van de zakelijke energie. Het regelen van je zakelijke energiecontract is echt niet zo moeilijk als je misschien in het begin denkt.