Blog

De opkomst van boulderen en klimmen

Er zijn weinig sporten die in de afgelopen jaren zoveel aan populariteit hebben gewonnen als klimmen. Waar er tien jaar geleden nog maar een paar klimhallen en Boulder hallen in Nederland waren springen ze nu overal uit de grond. Vooral in de grote steden zien we ze steeds meer. Maar wat is nu precies het verschil tussen klimmen en boulderen? Waarom is boulderen zo populair en hoe gezond is het als sport. En hoe verdienen deze klimhallen hun geld? In dit artikel bespreken we alles over de opkomst van boulderen en klimmen.

Klimmen

Klimmen en boulderen zijn in principe twee verschillende sporten die heel erg op elkaar lijken maar toch ook verschillen. Het zijn allebei klimsporten maar bij klimmen en in een echte klimhal ga je veel hoger. Een klimhal heeft wanden die meestal zo’n vijftien tot twintig meter hoog zijn en je zult er klimmen met touwen en zekering. Dit zorgt ervoor dat als je wilt gaan klimmen je eerst een zekeringscursus moet doen om in deze hallen te mogen klimmen zonder begeleiding. Een cursus is meestal zo’n vier weken en zal dus vooral focussen op veilig klimmen en niet zozeer op klimtechniek of beter klimmen. Wanneer je regelmatig naar de klimhal wilt gaan is het ook belangrijk dat je een maatje hebt om mee te gaan want je moet elkaar zekeren.

Boulderen

Boulderen is ook klimmen maar je doet het niet in een hoge houw met touwen maar in plaats daarvan zijn de routes slechts een paar meter hoog en zul aan het einde gewoon terug op de mat springen. Dit maakt de sport een stuk toegankelijker aangezien je niet eerst een cursus hoeft te doen en altijd een klimmaatje nodig hebt. Ook voor mensen met hoogtevrees is boulderen een gemakkelijkere optie. Het mooie aan klimmen is dat het een complete sport is die voor je hele lichaam voor een workout zorgt. Dit maakt boulderen steeds populairder en ook een speelse manier om te sporten.

Gezelligheid

Of je nu gaat boulderen of klimmen, veel mensen doen de sport ook omdat het gezellig is. De meeste hallen, en dit is ook een tip voor beginnende hallen, hebben een bar en restaurant bij de hal. Je kunt na het klimmen dus heerlijk met elkaar een biertje drinken en wat gaan eten. De meeste hallen verdienen dan ook hun meeste winst met het horeca aspect van de hal. Denk er wel aan dat je als horeca gelegenheid de juiste vergunningen nodig hebt en ook aan dingen zoals een afvalcontainer huren moet denken om dagelijks het horeca afval weg te zetten.

Geef een reactie