Blog

Hoe houd je het kantoor schoon

Het goed onderhouden van een schone werkplek betekent een gezonde omgeving voor je werknemers. Dit kan een positieve impact hebben op de productiviteit van je team. Je toetsenbord, computerscherm en muis herbergen vaak meer bacteriën dan een gemiddelde wc-bril. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van het kantoor, zoals de keuken en grond. Of je nu de manager van een kleine afdeling bent of het hoofd van een groter team, bepaalde principes met betrekking tot schoonmaken en opruimen kunnen een groot effect hebben op je personeel. Niet alleen met betrekking tot hun productiviteit en efficiëntie, maar ook tot hun moralen. Simpel gezegd, hoe schoner en opgeruimd het kantoor, hoe blijer de werknemers zullen zijn.

In deze blog geef ik je tips over hoe jij voor een schone en hygiënische werkplek zorgt.

Begin!

Allereerst moet de realisatie komen dat het helemaal niet zo moeilijk is om een kantoor schoon en opgeruimd te houden. Het kan natuurlijk dat je deze klus zo lang hebt uitgesteld dat het de eerste keer wat langer duurt, maar dit is niet erg. Nadat je het één keer goed hebt gedaan is het lang niet meer zo tijdrovend, dan hou je met een paar minuten per dag al rommel en viezigheid op afstand. 

Zorg voor een voorraad aan (basis) schoonmaakspullen

In onderstaand lijstje kun je de basics vinden die in geen enkel kantoor mogen ontbreken.

  • Een bezem en een dweil

  • Een stofzuiger

  • Afvalzakken

  • Een emmer (met spons, borstels, afwasborstels, etc.)

  • Ontsmettingsmiddelen

  • Luchtverfrissers

  • Vuilniszakken

  • Diverse reinigingsmiddelen (afwasmiddel, vaatwastabletten, allesreiniger, schoonmaakazijn, glasreiniger en toiletreiniger)

Zorg ook voor antibacteriële doekjes op het bureau, zodat het personeel elke ochtend of avond het werkstation kan schoonmaken.

Inrichting

Schaf handige ladekasten aan die onder en om het bureau kunnen staan en zorg dat elke werknemer zijn eigen la heeft. Dit scheelt enorm veel papierwerk en andere prulletjes op het bureau. Investeer ook in een goede papierversnipperaar zodat je geen excuus hebt om stapels verouderde memo's en oude kopieën te bewaren.

Creëer routine

Vaak wordt schoonmaken of opruimen als een klusje bestempelt die je liever niet doet, terwijl het zo weinig tijd hoeft te kosten. Zorg voor een standaard routine en maak hiervan een gewoonte. 

Dagelijks

Laat iedereen dagelijks zijn werkplek ontsmetten en opruimen, op deze manier krijgen bacteriën geen kans om zich te verspreiden en stapelt er zich geen rommel op. Bedrijfsafval kan zich snel opstapelen en wanneer je dit te lang laat staan kan dit enorm gaan stinken of zelfs zorgen voor ongedierte. Leeg dus elke dag de afvalbakken aan het einde van de dienst en vergeet hierbij ook de keuken niet. Het is handig als elke werknemer zijn eigen prullenbak bij zijn bureau heeft. Stofzuig ook iedere dag de keuken en de plekken waar gegeten wordt. Dit kan je makkelijk toebedelen aan je personeel.

Wekelijks

Stofzuig wekelijks onder meubilair, dit zijn plekken waar stof zich enorm ophoopt. Haal ook minimaal 1 keer per week de stofzuiger over je bureaustoel, een plek die vaak vergeten wordt maar waar ook enorm veel stof in gaat zitten. Doe aan het einde van de werkweek ook even een check in de koelkast en gooi alles weg wat over datum is. Let ook op producten die het weekend over datum gaan en neem die mee naar huis.

Maandelijks

Haal maandelijks een ‘grote schoonmaak’, laat iedereen zijn laatjes en kasten opruimen en gooi spullen weg die niet meer gebruikt worden.  Haal ook elke maand de koelkast leeg en maak deze volledig schoon.

Bedrijfsafval

Voor grote kantoorpanden kan bedrijfsafval nog wel is een probleem vormen. GP groot inzameling is een bedrijf die jou hierbij kan helpen. Zij verwerken afval op een bewuste en duurzame manier. Zo help je met je bedrijf toch weer mee aan een duurzame toekomst. Buiten dat zorgen zij voor schone en geleegde containers en bieden ze, buiten de standaard buiten containers, ook prullenbakken die het jouw personeel makkelijk maken afval te scheiden. En ja, ook daar wordt je personeel blijer van.

Laat een antwoord achter