Bedrijf Starten Tekstblog

Wanneer inschrijven bij de Kamer van koophandel?

Bedrijf starten: Wanneer inschrijven bij de Kamer van koophandel?

In principe zodra je als startende ondernemer “deelneemt aan het economische verkeer” ben je verplicht je bedrijf in te schrijven bij de KvK. Let op: dat doe je ook al met het werven van potentiële klanten! Inschrijven kan vanaf 1 week voor de start van de onderneming tot 1 week erna. Inschrijving in de Kamer van Koophandel kost niet veel, bovendien staan daar ook zaken tegenover.

Het proces van inschrijven
Als startende ondernemer moet je het eigen bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit is de eerste “formele” stap die het officiële start van je eigen bedrijf aangeeft. Je gebruikt hiervoor speciale inschrijfformulieren die je vervolgens ingevuld mee neemt naar het betreffende kantoor van de Kamer van Koophandel om je inschrijving officieel te maken. Let op: je moet wel vaak voortijdig een afspraak maken met het betreffende kantoor in je regio. In de meeste grote plaatsen is een vestiging van de KvK. Op de website van de KvK (www.kvk.nl) kun je het adres vinden van het kantoor in jouw plaats of regio. Ook heb je bij het inschrijven op het kantoor van de Kamer van koophandel een geldig legitimatiebewijs nodig, bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs.

Ingeschreven ondernemers betalen elk jaar een bijdrage aan de Kamer van Koophandel. Wanneer je maar een deel van het kalenderjaar staat ingeschreven, betaal je toch de volledige bijdrage. De hoogte van de jaarlijkse te betalen bijdrage is afhankelijk van de omvang en de rechtsvorm van je bedrijf en de bijdrage kan per regio verschillen.

Eenmaal ingeschreven krijg je een uniek identificatienummer van acht cijfers, waarmee je geregistreerd staat in het Handelsregister van alle bedrijven in Nederland. Je moet dat nummer afdrukken op al je uitgaande post. Vraag bij de inschrijving direct een uittreksel aan als bewijs: De Belastingdienst, de bank en leveranciers vragen hier regelmatig om.

Link naar de inschrijfformulieren van de kamer van koophandel:
http://www.kvk.nl/over-de-kvk/uw-inschrijving-bij-de-kamer-van-koophandel/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/formulieren-handelsregister/

Nadelen inschrijving Kamer van Koophandel (redenen voor uitstel):
-Werkgever die niet mag weten dat je aan het starten bent;
-Verplicht BTW aangifte doen en administratie voeren;
-Merk/naam bescherming nog niet geregeld.

Voordelen inschrijving Kamer van Koophandel:
– Een KvK inschrijving wekt meer vertrouwen bij potentiële klanten als je kunt laten zien dat je een KvK nummer en BTW nummer hebt;
– Je kunt bij de Kamer van Koophandel allerlei interessante seminars volgen;
– Je kunt voorlichting op maat krijgen;
– Waarom uitstellen? Van uitstel komt afstel.

Johan Korsten
Johan Korsten is de eigenaar van Creative Design webdesign en grafisch ontwerp. Na zijn MBO opleiding heeft hij de HBO opleiding Communicatie met succes afgerond op de toenmalige hogeschool Ichthus te Rotterdam. Daarnaast heeft hij op de Erasmus Universiteit een Master behaald in Marketing Management. Tijdens de studie en daarna heeft hij al meer dan 13 jaar een bedrijf in grafisch ontwerp/webdesign, en is mede-oprichter en eigenaar van de Startersbox B.V. geweest. Naast marketing heeft hij interesses in ondernemen, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.
You may also like
blog - netwerken
Effectief Netwerken – Het creëren van betekenisvolle en krachtige connecties
bedrijf-starten-zzp-er-worden-of-freelancer-worden
Zzp-er worden of freelancer worden? 3 zaken die je moet weten als zzp-er of freelancer

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


acht − 7 =