Bedrijf Starten Tekstblog

Oprichting van een flex B.V. vergeleken met de reguliere BV: wat doet u?

blog--flexbv
0

Het lijkt wel of de overheid wil dat iedereen, of in elk geval elke ondernemer, een eigen B.V. heeft. In anderhalf jaar tijd zijn er twee nieuwe wetten gekomen die leiden tot “het flexibel maken van de B.V.”

De eerste nieuwe wet gericht op versoepeling van B.V.’s ging in op 1 juli 2011. hierbij werd de eis van een Verklaring van Geen Bezwaar (het antecedentenonderzoek) afgeschaft.

De tweede wetswijziging is van 1 oktober vorig jaar, 2012. Hierin zijn de veranderingen nog groter:
– het minimum kapitaal is van € 18.000,- naar € 0,01 teruggebracht, waarmee de bank- en accountantsverklaringen overbodig geworden zijn.
– de aandeelhouders zijn vrijer in hun verkoop van aandelen en vergaderingen en besluiten kunnen sneller en soepeler genomen worden, ook na overleg buiten de Nederlandse grenzen.

De reguliere BV is soms vrijer
Tenminste: de B.V. is vrijer in het invullen van deze rechten en plichten in hun statuten.
– de Flex B.V. geeft statutaire de mogelijkheid om aandeelhouders niet mee te laten delen in de winst of om stemrecht te ontnemen. Dit zorgt ervoor dat ondernemers eerder aandelen zullen uitgeven, ze hoeven niet bang te zijn voor bemoeizuchtige kapitaalverschaffers.
– er zijn tevens veranderingen ten aanzien van de aansprakelijk. Het antecedentenonderzoek is afgeschaft evenals de stortingsplicht van €18.000, hiervoor is de uitkeringstoets in de plaats gekomen. Het bestuur moet het (dividend) uitkeringsbesluit van de AVA goedkeuring en is vervolgens aansprakelijk indien de vennootschap crediteuren niet kan voldoen.

Aanpassingen maken oprichten BV makkelijker
Dit zijn aanpassingen die leidden tot drempelverlaging wat betreft de oprichting van een B.V. en het onderscheid tussen bestuur en aandeelhouders vergroot. De vele (op het oude NV-recht gebaseerde) vereisten zijn afgeschaft waardoor de B.V. moet kunnen concurreren met buitenlandse rechtspersonen. De overheid wil het de burgers makkelijker maken om te ondernemen en laat dat door middel van bovenstaande wetten zien.

Fiscale gevolgen minimaal
Veel vereisten vervallen, maar wat gebeurt er op fiscaal gebied? Fiscaal gezien verandert er niet zoveel aan de B.V. Uitgekeerd salaris uit de B.V. blijft vallen onder inkomstenbelasting en over uitgekeerde winst wordt nog altijd dezelfde vennootschapsbelasting betaald.
Veel mensen met een eigen zaak vragen zich nu af of het wel loont om hun onderneming te drijven vanuit een Flex B.V. Wanneer zou het bijvoorbeeld fiscaal aantrekkelijk zijn om dit te doen?

Laat u door en deskundige informeren bij meer dan € 70.000,-
Daarover lopen de meningen uitéén, omdat er verschillende verhoudingen tussen loon- en winstuitkeringen gehanteerd worden. Wie op internet speurt komt bedragen tussen de € 70.000 en € 150.000 aan jaarlijkse winst tegen. Welke jaarlijkse winst voor u het punt van overstap is, hangt af van hoe u zelf die verhoudingen gaat invullen.

Maar zeker is dat het vanaf € 70.000,- interessant is om u door een deskundige te laten informeren over de mogelijkheden en consequenties van het omzetten van uw bedrijf naar een B.V.

David Miller
David Miller is freelance schrijver en schrijft onder andere voor Start Flex BV. Start Flex BV helpt ondernemers met het oprichten van hun BV, zij werken samen met meerdere notariskantoren en kan ondernemers zeer lage tarieven bieden
You may also like
bedrijf-starten-prijzen-berekenen
Vraag jij genoeg voor jouw producten en diensten?
blog - hoger zoekresultaat social media
Hoger zoekresultaat door social media

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


− drie = 1