Bedrijf Starten Marketing Persoonlijke Ontwikkeling Sales (verkoop) Tekstblog

Meer met Minder: maak het jezelf niet zo moeilijk

bedrijf-starten-meer-met-minder
0

Als we ons bedrijf starten of runnen proberen we er van alles bij te halen. Daardoor wordt het totale project steeds ingewikkelder. Resultaat: we komen niet of langzaam vooruit.

Doe meer met minder
Cyriel Kortleven heeft een leuk en informatief boek geschreven over hoe je je leven kan versimpelen en hoe je simpeler kunt denken over bepaalde zaken.

De schelpje versus de zeester
In het boek beschrijft Cyriel een mooi verhaal wat het probleem van veel ondernemers vandaag de dag goed weergeeft:

Ken je het verhaal van de zeester van Rob Bell? Zijn zoon speelt op het strand, vlakbij de vloedlijn. Plotseling drijft er een reusachtige, schitterende zeester voorbij. Hij rent de zee in, heen en terug. Zoals elk kind wil hij de zeester grijpen en zijn vader moedigt hem aan, maar de jongen antwoordt: “Ik kan het niet.” Vader: “Natuurlijk wel. Ren de zee in en grijp de zeester.” Zoon: “Maar ik kan het niet!” Vader: “Maar waarom dan niet?” Zoon: “Ik heb mijn handen vol met kleine schelpjes.”

Zo hebben veel ondernemers hun handen vol met allemaal kleine dingen die allemaal aandacht vragen, maar het bedrijf niet echt verder helpen groeien.

Hoe je je leven kunt vergemakkelijken:

Stop met opleidingen, begin met leren
Het leven is een reis, een proces vol met ontdekkingen. Een “opleiding” is daar slechts een onderdeel van. Vraag je jezelf af: “Waarom wil ik een opleiding volgen; om wat te leren of alleen maar voor de diploma of het certificaat?” Opleidingen en cursussen ontwikkelen maar een klein percentage van onze kennis. De rest leer je door te doen, van anderen en van coaching.

Leer van de straat
Wij denken vaak in de westerse wereld dat leren alleen in een schoollokaal kan. Een mooie uitspraak vindt ik zelf: “Wie geld heeft, studeert aan de universiteit. Wie slim is, leert van de straat.” In plaats van theorieën, wat werkt er nu echt? Door praktisch te zijn kun je veel sneller handelen en ingewikkelde zaken simpeler maken.

Zeg vaker nee
Zeg vaker nee tegen nieuwe ideeën en projecten en bouw de projecten uit die je al hebt. Daar heb je al in geïnvesteerd en die lopen al. Je hoeft dus niet weer een nieuw project op te starten en jezelf weer opnieuw verdiepen in nieuwe materie.

Stel uit
Dit wordt ook wel de nul optie genoemd. Stel het uit tot later; niet alles hoeft nu te gebeuren. Vraag jezelf af: “Moet ik dit zo nodig nu doen? Vaak werken we aan “dringende” opdrachten, die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Denk er nog eens beter over na en ga aan de slag met de zaken die je al wel doet. Uitstellen neemt de druk van de ketel, zodat je er beter over na kunt denken.

Neem tijd vrijaf
Neem eens tijd om na te denken. Vaak nemen we nooit tijd om gewoon eens na te denken. Geen mobiele telefoon. Geen internet. Maar gewoon een wandeling door het bos bijvoorbeeld, het zijn vaak deze momenten die ons een idee geven of een inzicht die ons leven positief kan veranderen en beïnvloeden. Als je continue heel de dag overal achteraan rent zal je deze momenten nooit beleven. en dat is zonde!

Johan Korsten
Johan Korsten is de eigenaar van Creative Design webdesign en grafisch ontwerp. Na zijn MBO opleiding heeft hij de HBO opleiding Communicatie met succes afgerond op de toenmalige hogeschool Ichthus te Rotterdam. Daarnaast heeft hij op de Erasmus Universiteit een Master behaald in Marketing Management. Tijdens de studie en daarna heeft hij al meer dan 13 jaar een bedrijf in grafisch ontwerp/webdesign, en is mede-oprichter en eigenaar van de Startersbox B.V. geweest. Naast marketing heeft hij interesses in ondernemen, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.
You may also like
blog - name
What’s in a name? – Het kiezen van een goede bedrijfsnaam
Bedrijf starten: Subsidies aanvragen; een steuntje in de rug
Subsidies aanvragen; een steuntje in de rug