Bedrijf Starten Social Media Tekstblog

Het nieuwe ondernemen: creativiteit in tijden van crisis

blog-creativity
0

Meer en meer mensen hebben al van het nieuwe ondernemen gehoord, maar het afgelopen jaar heeft het pas echt een push in populariteit gekregen. Steeds meer jongeren starten een eigen onderneming naast de vaste baan, maar wat houdt dit nieuwe ondernemen nu exact in, en is het de oplossing in deze moeizame economische tijd?

Het nieuwe ondernemen
Met de komst van social is het belang van netwerken zeer tastbaar geworden in het dagelijks leven. Zo ook van de nieuwe ondernemer. Het is gemakkelijker geworden voor ondernemers om via het internet contacten te leggen en het is daarnaast ook gemakkelijker geworden om ideeën uit te werken. Door online schaalbaarheid is je eerste stappen zetten in het ondernemerschap zeer laagdrempelig geworden. Het is zelfs iets dat velen naast hun eigen baan of studie uitproberen. Waar we dus concreet over praten? Ondernemen met een laag risico en een groot bereik.

Beads & Basics, Our Bubble en WP Skills zijn alle drie voorbeelden van het nieuwe ondernemen. Stuk voor stuk startende ondernemers die hun eigen onderneming zijn gestart naast een vaste baan. Wij spraken met ze over hun ervaringen met het nieuwe ondernemen.

Begonnen met een paar planken in de studentenkamer
Kralen webshop Beads & Basics is in 2012 opgezet door Monique Bouwkamp. Tijdens de studie begonnen met een paar planken in de studentenkamer en twee jaar verder een kantoor in het centrum van Utrecht en eigen tijdschrift. “Vroeger maakte ik zelf sieraden dus ik ken het product en de markt door en door. Via internet is het tegenwoordig super eenvoudig om leveranciers te vinden en online marketing cursussen en blogs te volgen om de verkoop te leren.

De 3000,- startkapitaal voor de inkoop spaarde ik binnen een paar maanden met een bijbaantje en meer dan een computer heb je vaak niet nodig. Door mijn werk en studiefinanciering kon ik alles dat ik met mijn bedrijf verdiende direct terug investeren waardoor het heel snel gegroeid is en nog steeds werk ik enkele dagen in de week als telefoniste om de vaste lasten van te betalen. Voor mij een ideale combinatie”.

Dit kan wel eens meer dan een hobby gaan worden
OurBubble is een fashion en lifestyle blog voor mannen tussen de 16 en 46 gestart door twee vrienden in 2011, wij spraken met Camiel Cornelissen: “Toen we aan OurBubble begonnen hadden we nog geen enkel idee van online verdienmodellen. Na een paar maanden kwam ik op een pagina over affiliate marketing terecht en viel voor mij het kwartje dat dit wel meer dan een hobby kon gaan worden.

In het begin waren we vooral druk met het proberen van de verschillende CMS systemen. Maar nu zitten we alweer een paar jaar op een eigen WordPress hosting. Ideaal, zo kunnen wij zelf bepalen welke adverteerders we toe laten op de blog. Dat is dan ook direct het verdienmodel van OurBubble.

Momenteel investeren we iedere verdiende euro nog terug in de ontwikkeling van OurBubble. De komende maanden zullen we verder onderzoeken hoe wij onze verdiensten naar een hoger plan kunnen trekken. Uiteindelijk is voor ons het doel om full time met OurBubble bezig te kunnen zijn. De verwachting is dat we dit doel voor het einde van 2014 gaan behalen.”

Startend als hobby en nu volledig zelfstandig
WP Skills is in combinatie met WP Handleiding opgezet in 2013 door Thijs Verhoeven. Wat begon als een hobby werd uiteindelijk volledig ze lfstandig op eigen benen staan: “Voordat ik mijn eigen onderneming startte was ik veel aan het bloggen en bouwde ik kleine websites voor familie en vrienden. Omdat ik steeds meer aanvragen kreeg zag ik er een boterham in en ben ik zowel WP Skills als WP Handleiding gestart (WP staat voor WordPress). WP Skills is een online marketing bureau dat zich richt op het bouwen van professionele WordPress websites voor het MKB inclusief marketing ondersteunende activiteiten zoals adwords campagnes, zoekmachine optimalisatie, social campagnes en nieuwsbrieven.

Het unieke aan WP Skills zijn de korte communicatie lijnen en de combinatie van een gedreven marketeer met webdesign skills. Voorheen heb ik namelijk zeven jaar als Marketing Manager gewerkt voor diverse bedrijven, waaronder enkele Fortune 500 organisaties. Door de opgedane webdesign ervaring werd WP Handleiding een feit. Het is eigenlijk heel simpel, ik heb mijn kennis over het programma op papier gezet en dit zo geschreven dat iedereen binnen enkele simpele stappen een prachtige website kan bouwen. Mensen vragen mij wel eens of beide organisaties elkaar niet bijten, maar ik denk juist het omgekeerde. Er zullen altijd klanten zijn die of het budget niet hebben, of gewoon graag zelf een website willen bouwen. WP Handleiding speelt in op deze vraag uit de markt. De websites van WP Skills en WP handleiding zijn www.wpskills.nl en www.wphandleiding.nl.

Ik ben de ondernemingen tijdens mijn vaste baan gestart en heb in een korte periode mijn klantenbase vergroot. Begin 2014 was dan ook voor mij het moment aangekomen om mijn vaste baan op te zeggen en volledig voor mijn eigen onderneming te gaan. Het proces naar zelfstandigheid verliep erg fijn en geleidelijk door het behoud van een stabiel basis inkomen terwijl ik tegelijkertijd de mogelijkheid kreeg om te ondernemen.“

Het nieuwe ondernemen is populairder dan ooit
Juist door de crisis is men meer en meer toe aan een risicoloze kans om een boterham op tafel te krijgen. Doordat een hele generatie nu opgroeit in een digitale wereld, is het juist hier waar de creativiteit vandaan komt. Beginnen op een zolderkamer en uiteindelijk uitbouwen naar een wereldwijd imperium: dat is de droom. In de praktijk komt het vaker neer op een (royaal) zakcentje naast een fulltime baan, waarbij men met alle liefde bezig is met de eigen passie.

Door de schaalbaarheid van het internet is het simpelweg gemakkelijk geworden om klanten te bereiken en zo met kleine stapjes op eigen benen te komen staan. Volgens vele economen is het dé toekomst van het MKB en is het de perfecte risicomijdende oplossing waar men juist nu, in moeilijke economische tijden, behoefte aan heeft. 2014 wordt hét jaar van het nieuwe ondernemen.

Johan Korsten
Johan Korsten is de eigenaar van Creative Design webdesign en grafisch ontwerp. Na zijn MBO opleiding heeft hij de HBO opleiding Communicatie met succes afgerond op de toenmalige hogeschool Ichthus te Rotterdam. Daarnaast heeft hij op de Erasmus Universiteit een Master behaald in Marketing Management. Tijdens de studie en daarna heeft hij al meer dan 13 jaar een bedrijf in grafisch ontwerp/webdesign, en is mede-oprichter en eigenaar van de Startersbox B.V. geweest. Naast marketing heeft hij interesses in ondernemen, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.
You may also like
blog - mythen
Bedrijf starten – 8 Start-up mythen ontrafeld
Bedrijf starten: Subsidies aanvragen; een steuntje in de rug
Subsidies aanvragen; een steuntje in de rug