Bedrijf Starten Lifestyle Persoonlijke Ontwikkeling Tekstblog

Hé Ondernemer: Heb jij nog wel tijd voor je familie?

blog - tijd voor je familie

De mensen om je heen in de privésfeer kunnen bijdragen aan het succes en achter je staan. Ze kunnen ook een enorm risico vormen. Hoe zorg je als ondernemer dat relaties in de privésfeer bijdragen aan je succes?

Waarderingsmethode voor het belang van Familierelaties van de Ondernemer
Laten we eerst eens de relaties die er zijn op waarde schatten. Steven Covey gebruikt in zijn boek de 7 eigenschappen van effectief leiderschap een paar best schokkende en wat mij betreft zeer interessante vragen om één van de 7 eigenschappen uit te leggen. Eigenlijk zou iedereen die zich beraad om een bedrijf te starten of over te nemen zich deze vraag kunnen stellen:
Als jij overlijdt en begraven (of gecremeerd) wordt: Wie zou je willen dat er op je begrafenis aanwezig zijn? Wat zou je willen dat mensen over je zeggen en denken? Hoe wil je terugkijken op je leven en hoe zullen de mensen je herinneren? Wat heb je allemaal bereikt?
Hoe heb je je vrienden en familierelaties onderhouden vanaf het moment dat je voor het ondernemerschap hebt gekozen? Wat vindt je vrouw of vriendin en wat vinden je kinderen en je vrienden ervan dat je besloten hebt om ondernemer te worden?

Wat doe je als je partner om aandacht vraagt?
Heb je nét een fantastisch verkoopgesprek gevoerd met een belangrijke potentiële klant en op weg om je belofte om de volgende dag een gelikte offerte te sturen wordt je geconfronteerd met de harde realiteit van het hebben van een relatie: “Schatje, wil je vanavond eten maken en even de afwas doen? Ik ga vanavond even met de meiden/mannen op stap dus pas jij dan even op de kinderen?” Je hebt al vaker deze week “nee” moeten zeggen tegen je partner en uitgerekend NU komt hij/zij je weer op uiterst verleidelijke wijze van je werk houden. En die concurrent waarvan je weet dat die al een offerte heeft uitgebracht heeft helemaal geen relatie!
In de praktijk komt het veelvuldig voor dat je als ondernemer in situaties terecht komt waar relatie en de doelstellingen en succes van je bedrijf lijnrecht tegenover elkaar staan.

De analyse van het probleem van de “Bedrijf vs Relatie Spagaat”
De grootste problemen kunnen optreden wanneer je vanuit huis werkt en er geen aparte ruimte is waar je je af kunt zonderen. Als je partner op een bepaald moment van de dag aanwezig is en je vragen gaat stellen ben je als je als ondernemer niet oppast direct afgeleid van je werk. Het gaat om focus, de verdeling van je aandacht, jouw tijd als ondernemer die je maar 1 keer kunt besteden. Op het moment dat je bedrijf en relatie tegenover elkaar komen te staan kun je dus óf tijd besteden aan je relatie waardoor je bedrijf in de problemen komt óf je kunt tijd besteden aan je bedrijf waardoor je relatie in de problemen komt. De Bedrijf vs Relatie spagaat gaat over het toewijzen van je tijd als ondernemer aan je bedrijf en aan je relatie en is in de basis dus een planning- of timemanagement vraagstuk.

Planning en time-management als oplossing
De eenvoudigste manier om om te gaan met de verdeling van je aandacht tussen bedrijf en vriendschaps- en familierelaties is de zaken gewoon op zijn beloop laten, echter dan kun je er natuurlijk op wachten totdat er problemen ontstaan. Wanneer er geen duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen aan het werk zijn en met je familie bezig zijn loopt alles continu door elkaar en worden beide tijdsbestedingen waarschijnlijk geen succes. Als je zo in elkaar zit kun je ook gerust afvragen of je wel een ondernemer bent en of je überhaupt een bedrijf kunt starten. Je kunt als ondernemer beter de zaken vooraf goed regelen. Ga vanaf het begin de discussie aan en zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn met je zakelijke relaties en familie relaties over wanneer je tijd besteed aan je bedrijf en wanneer aan je familie. Dwing af en zorg er zelf voor dat deze afspraken vervolgens ook worden nagekomen. Blijf met de nodige regelmaat deze afspraken bijstellen en evalueren, zodat ook als de situatie verandert je tijdsverdeling nog past bij nieuwe omstandigheden. Dit betekent dat je soms “nee” zult moeten zeggen, bijvoorbeeld als een zakenrelatie je belt op een moment dat je hebt afgesproken tijd voor je familie te maken of andersom. Daarnaast doe je er verstandig aan om ook voldoende tijd te reserveren voor jezelf en je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Omgaan met moeilijkheden
Er zijn situaties denkbaar waar deze oplossing niet afdoende lijkt. Wanneer er diepere onderliggende problemen zijn is het soms niet makkelijk. In situaties dat het slecht gaat met jou of je bedrijf, te weinig liquiditeit, te weinig mensen voor het werk dat gedaan moet worden, juridische conflicten etc. kunnen je aandacht naar je bedrijf toe trekken en problemen in de relationele sfeer kunnen je aandacht buiten proporties naar de relatie toe trekken. Wees je als ondernemer altijd ervan bewust wanneer situaties als deze zich voordoen zodat je kunt blijven bijsturen en zoiets je niet overkomt. Je relatie moet niet alleen begrijpen dat je ondernemer bent, maar er ook echt begrip voor hebben. Als je je laat meeslepen in de dagelijkse situaties die zich kunnen voordoen, zonder duidelijke strategie in je tijdsverdeling kun je zowel je bedrijf als je relatie kwijt raken. Daarnaast is het, net als bij banken, van groot belang om toezeggingen over hoe het gaat met je bedrijf, waar te maken. Dat zorgt er namelijk voor dat de mensen om je heen je blijven vertrouwen. Wanneer iets langer kan duren geef dat dan aan. Op die manier is ook duidelijk dat je op een bepaald moment meer tijd nodig hebt.

Een paar vragen die je jezelf zou kunnen stellen om na te gaan of je je “Bedrijf vs Relatie spagaat” goed geregeld hebt:

-Heb je vooraf duidelijke afspraken gemaakt met je zakenpartners, samenwerkingsverbanden en naaste familie en vrienden over de tijd die je aan je bedrijf besteed?
-Is er een duidelijke relatie tussen de tijd die je besteed aan je bedrijf of relatie en de resultaten?
-Heb je een rustige werkplek waar je je kunt afzonderen?

Uiteindelijk zullen de mensen om je heen in de privésfeer je moeten steunen in het ondernemerschap om er een succes van te maken. Dat betekent dat er heldere afspraken gemaakt moeten worden en offers gebracht zullen moeten worden, met name in de eerste jaren. Je zult je verhaal over jezelf en je bedrijf, net als aan de klanten ook aan je familie en vrienden moeten verkopen. Daarna wanneer je bedrijf groeit kunnen je familierelaties ook de vruchten plukken van je succes.

Voor meer informatie lees:

“The 7 Habits of Highly Effective People” auteur Stephen R. Covey. Nederlandse titel: “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”, 2004.

Vincent Verbeek
Vincent Verbeek is opgegroeid in familiebedrijf ‘De Widt Accountants & Belastingadviseurs.’ Na een aantal jaren in loondienst werkzaam te zijn geweest als Senior Assistent Accountant en Senior Financial Controller bij grote internationale organisaties is hij een eigen administratie en consultancy kantoor begonnen in Rotterdam. Mede-eigenaar en oprichter van De Startersbox B.V. Zowel bij De Widt, Deloitte, Cadbury als De Startersbox veel ervaring opgedaan op het gebied van overnames. Interesses: ondernemerschap, sales, leiderschap, fusies en overnames, coaching en investeren.
You may also like
blog - the ant philosophy
Starten met je bedrijf – The Ant Philosophy van Jim Rohn
De 3 zaken die je moet doen om meer invloed te krijgen en meer te verkopen als (startende) ondernemer!

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


9 − = twee