Bedrijf Starten Tekstblog

“Geef me geld dan kan ik beginnen!”

Bedrijf starten: “Geef me geld dan kan ik beginnen!”

Kort geleden sprak ik met één van de medewerkers van onze huisbankiers. Voordat hij zich op het MKB ging richten was hij werkzaam op een afdeling bij klanten met een omzet boven een miljoen euro. “Toen ik de overgang maakte naar de MKB afdeling ben ik me kapot geschrokken van de kwaliteit van de voorbereiding van de meeste startende ondernemers. Startende ondernemers realiseren zich vaak niet dat wij werken met het (spaar)geld van andere mensen of bedrijven dat wij weer uitlenen en dat ook wij dat weer moeten terugbetalen met een bepaald rendement of een vaste spaarrente.”

Uiteraard kunnen banken tot op zekere hoogte binnen zeer strenge regels geld scheppen. Te vaak denken startende ondernemers dat ze als ze een onderneming willen starten naar de bank kunnen gaan en dan zomaar een zak met geld mee krijgen om met hun bedrijf te beginnen. Of ze vergeten dat ze ergens van moeten leven: “Naar de KvK, inschrijven, ontslagbrief naar de baas en dan beginnen met nadenken, de eerste twee maanden was er een opdracht daarna bleek uiteindelijk dat dit een verkapte manier om de medewerker te ontslaan” Denk eens goed na over hoe je er voor zorgt dat je ook na de eerste periode voldoende inkomen hebt.

Uit ervaring gesproken
Zelf ken ik uit het verleden ook voorbeelden van startende ondernemers die klant geweest zijn. (inderdaad: geweest betekent uiteraard dat zijn bedrijf er nu niet meer is) “Zonder auto kan ik niet naar mijn klanten toe.” – zoek dan klanten in de buurt? probeerde ik “ja en dan, ik heb geen brochure.” – Maak die dan. –  Zelfs een uitnodiging voor een netwerkbijeenkomst welke ik had ontvangen en doorgegeven aan deze betreffende persoon, omdat ik zelf niet aanwezig kon zijn mocht niet baten. Een nummer 1 positie op Google met een toch kwalitatief zeer goed ogende website die zonder al te veel inspanningen al aardig bezocht werd was ook niet voldoende om deze ondernemer aan te sporen om advertentieposities te verkopen. Ga ondernemen!

Draai de rollen eens om
Het moge duidelijk zijn dat zowel de webdesigner als ikzelf nooit onze facturen betaald hebben gekregen (leermomentje) en dat deze startende ondernemer nooit zijn zak met geld heeft gekregen van de bank, ondanks een goed businessplan en een goede website. Een aanzienlijke bemoeienis en inbreng van de ondernemer (wat ik in de loop van de tijd ‘energie’ ben gaan noemen) in het tot stand komen van een ondernemingsplan en daarna in de uitvoering van het plan is vereiste voor een goede kans op acceptatie van een bank. Je denkt toch zeker zelf niet dat een bank gelooft dat je de komende maand EUR 10.000,- omzet gaat realiseren als je deze maand niets hebt verkocht en geen getekende contracten kunt laten zien?

Daarnaast doe je er ook goed aan om je eens in te leven in de rol van een bankier. Kijk vooraf naar je aanvraag vanuit het perspectief van de bank. Bedenk daarbij goed dat de bank zich voor een groot deel baseert op geldstromen welke zichtbaar zijn in jouw bankrekening en die van jouw onderneming. Als je op voorhand al weet dat jouw idee erg risicovol is en je hebt geen eigen geld en zekerheden, nog geen of onvoldoende omzet, dan kun je op voorhand natuurlijk zelf ook wel bedenken dat je financieringsaanvraag wordt afgewezen, want je gaat iemand geen geld lenen als je bijna zeker weet dat die persoon je dat niet kan terugbetalen, laat staan dat je er geld aan kunt verdienen in de vorm van rente. In dat geval kun je je wellicht beter wenden tot investeerders of bepaalde borgstellingkredieten, waar de overheid garant staat voor het terugbetalen van jouw financiering aan de bank.

Banken lenen nu eenmaal niet zomaar geld uit en dat is maar goed ook, want anders zou je spaargeld niet veilig zijn. Als je wilt gaan ondernemen is het verstandig om in ieder geval ook eerst je eigen inbreng te regelen. Als jij niet of weinig investeert, geen risico wil lopen, waarom zou de bank dat dan wel moeten doen? Als je op dit moment niets hebt betekent dat dus dat je of moet gaan werken of verkopen, geld verdienen zodat je vervolgens ook kunt laten zien dat er omzet gemaakt wordt. Denk na over hoe je door de eerste periode heen komt als er nog geen klanten zijn en houdt rekening met klanten die laat of zelfs niet betalen. Een bank kan helpen, echter ondernemen moet je zelf doen.

Voor meer informatie lees:
“Ondernemen moet je doen” auteur: Lorraine Vesterink, 2010.

Ondernemen moet je doen
Lorraine Vesterink
– Alle informatie die nodig is om een ondernemingsplan te schrijven.
– Ondernemen moet je DOEN! maakt de vertaalslag van idee naar de onderneming. De methode belicht de onderneming vanuit vier pijlers: de ondernemer, marketing,…Meer
Vincent Verbeek
Vincent Verbeek is opgegroeid in familiebedrijf ‘De Widt Accountants & Belastingadviseurs.’ Na een aantal jaren in loondienst werkzaam te zijn geweest als Senior Assistent Accountant en Senior Financial Controller bij grote internationale organisaties is hij een eigen administratie en consultancy kantoor begonnen in Rotterdam. Mede-eigenaar en oprichter van De Startersbox B.V. Zowel bij De Widt, Deloitte, Cadbury als De Startersbox veel ervaring opgedaan op het gebied van overnames. Interesses: ondernemerschap, sales, leiderschap, fusies en overnames, coaching en investeren.
You may also like
blog - tijd voor je familie
Hé Ondernemer: Heb jij nog wel tijd voor je familie?
Bedrijf starten - Het belang van huisstijldrukwerk voor je bedrijf
Het belang van huisstijldrukwerk voor je bedrijf

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


vijf × = 45