Administratie Bedrijf Starten Lifestyle Tekstblog

De 3 zaken die je moet weten als je jouw bedrijf gaat starten

blog--3-zaken-die-je-moet-weten-als-je-jouw-bedrijf-gaat-starten
0

Veel startende ondernemers denken dat het starten van een bedrijf een actie is waarbij gezond verstand komt kijken. Als je doet wat iedereen doet, kan het niet mis gaan. Er zijn drie zaken die bijna elke startende ondernemer verkeerd inschat, en daarom dus stopt met zijn of haar bedrijf, voordat het succes pas komt. Dit is natuurlijk zonde van je tijd, geld en energie. Let daarom op dat je bij de start van jouw bedrijf de volgende zaken in ogenschouw neemt:

1. Zorg dat je het even financieel uit kan zitten
Het klinkt als een open deur, maar de meeste ondernemers hebben geen buffer opgebouwd, voor de start van hun bedrijf. En met een buffer bedoel ik dan de financiële reserves om privé rondt te kunnen komen.

Dus je hebt niet alleen vaak een startkapitaal voor jouw bedrijf nodig, maar ook een startkapitaal voor jezelf. Je hebt geld nodig voor de eerste maanden als ondernemer. In de eerste maanden investeer je alleen maar in je bedrijf met zowel je eigen tijd, energie en geld. Houdt er dus rekening mee dat er de eerste maanden geen of weinig geld binnen zal komen.

En als het geld binnen komt, geef het dan niet gelijk uit! Dit is belangrijk om dat het bruto inkomen van een ondernemer niet netto is. Er moet nog BTW afgedragen worden, en er moet belasting worden betaald over het verdiende geld.

Ook is het strategisch slim om een buffer aan te houden van geld op je zakelijke rekening. Dit is handig, omdat je dan onverwachte uitgaves kan betalen. Ook kan je als het even minder gaat met je bedrijf, denk bijvoorbeeld aan een seizoen wanneer er minder werk of verkopen zijn (zoals bijvoorbeeld de vakantieperiode), je jezelf toch een loon uitbetalen. Je wilt niet weten hoeveel ondernemers hier geen rekening mee houden en voor nare verrassingen komen te staan.

2. Weet dat het opstarten van jouw bedrijf langer kan gaan duren dan jij denkt
“Ondernemen duurt langer dan je denkt” is een uitspraak van Michiel Muller, oprichter van o.a. Tango en Picknick. Wat hij met die uitspraak bedoeld, is te zeggen dat het langer kan duren voordat het succes komt, dan jij oorspronkelijk in gedachte had.

Bij het ondernemen komen zo veel zaken kijken, dat het vaak voorkomt dat deadlines verschoven moeten worden. Ook zit de omgeving niet altijd mee en zal je dus geduld moeten hebben, totdat jouw product of dienst opgepakt gaat worden in de markt.

Ook is het een gegeven dat 90% van wat je doet als ondernemer niet werkt. Ja, dat hoor je goed. 90% van wat een ondernemer doet, werkt niet. Daarom is het zaak te testen en te testen voordat iets echt gaat werken. Het kan de eerste keer gelijk raak zijn, vaak is dit niet het geval. Je zal dan dus meerdere zaken moeten proberen – op verschillende manieren, voordat het succes komt en voordat het echt werkt.

Ook zal je je moeten investeren in je marketing en je sales. Deze gaan niet vanaf dag 1 geld opleveren. Je zal je marketing en je sales activiteiten moeten meten en aan moeten passen, voordat het voor je gaat werken.

3. Investeer in jezelf en in jouw kennis van het ondernemen
De meeste ondernemers zijn voordat ze gaan starten werknemer geweest bij een ander bedrijf. Dit kan in loondienst zijn, maar ook in de vorm van een stage. Ga maar na, hoeveel baantjes heb jij al gehad als werknemer bij een bedrijf?

We hebben vaak voordat we gaan starten door te werken als werknemer, de werknemersmindset ontwikkelt. Je denkt vaak als een werknemer als je gaat starten met je bedrijf. Geen wonder dat 80-90% van de ondernemers afhaken binnen vijf jaar.

Als je denkt als een werknemer, ga je de verkeerde zaken doen en richt je je dus op de verkeerde zaken binnen jouw bedrijf. Een verkeerde mindset is de reden dat de meeste ondernemers niet succesvol zullen worden.

Zo weten ze niet hoe ze van hun bedrijf een succes kunnen maken, en weten ze niet die acties te doen, die ze verder brengen en hun bedrijf laat groeien. Ze hebben gen idee waar ze hun bedrijf op moeten richten om resultaten te gaan behalen.

Investeer dus in jezelf en investeer tijd en geld in het leren hoe je moet ondernemen en hoe je kan denken als een ondernemer, in plaats van te denken als een werknemer.

Johan Korsten
Johan Korsten is de eigenaar van Creative Design webdesign en grafisch ontwerp. Na zijn MBO opleiding heeft hij de HBO opleiding Communicatie met succes afgerond op de toenmalige hogeschool Ichthus te Rotterdam. Daarnaast heeft hij op de Erasmus Universiteit een Master behaald in Marketing Management. Tijdens de studie en daarna heeft hij al meer dan 13 jaar een bedrijf in grafisch ontwerp/webdesign, en is mede-oprichter en eigenaar van de Startersbox B.V. geweest. Naast marketing heeft hij interesses in ondernemen, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.
You may also like
bedrijf-starten-zet-je-zaak-op-de-kaart
Bedrijf starten: Zet je zaak op de kaart
blog - businessmodel
Bedrijf starten – Een succesvol bedrijfsmodel – waar voldoet dit aan?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


− zeven = 1