Bedrijf Starten Inkoop Tekstblog

Bespaar logistieke kosten met uw webshop

blog - webshop

Veel (startende) webshops steken veel tijd en energie in het bereiken van hun klant. Met regelmaat overvalt het de ondernemer dat als het tot een verkoop komt, er een logistiek traject ingezet moet worden. Het product moet nog eerst uit een grootverpakking gehaald worden, omgepakt worden, of  een andere bewerking ondergaan zoals een ander etiket, nederlandstalige gebruiksaanwijzing , etc. alvorens het verstuurd kan worden. Als het een 1e verkoop betreft bent u misschien nog wel geneigd om het zelf te doen en weg te brengen, u wilt tenslotte de beste service geven aan uw eerste klant! Uw verkopen trekken aan en voordat u het weet lukt het niet meer om alle ballen in de lucht te houden.

Wat zijn uw logistieke kosten!
U zou eens moeten uitrekenen wat het logistieke traject u nu precies kost. In de praktijk blijkt dat ondernemers vaak niet weten wat de exacte kosten zijn. De volgende onderdelen kosten nu eenmaal tijd en geld. René Gouw van Kolibri Logistiek rekent het u voor:

–         Opslag, en dan niet alleen de huur maar ook de kosten van inslag, intern materieel (pompwagen/vorkheftruck/stellingen e.d.) en voorraadbeheer. Cijfermatig onderbouwen!
–         Assemblage, de tijd om een product te “bewerken”.
–         Orderpicken, de tijd om een order te picken.
–         Verpakken, de tijd om te verpakken, kosten van verpakkingsmateriaal.
–         Verzenden, de tijd om pakketten weg te brengen. Afzenders te informeren over status van de bestelling, controle op die status.
–         Retourstroom, de tijd om een product weer in de juiste status op voorraad te krijgen.

In mijn praktijk kwam ik bijvoorbeeld een ondernemer tegen die zijn producten in een eigen loods deed opslaan. De huurkosten van de loods van 140m2 bedroegen Euro 1.100 ex BTW. Daarmee was hij er nog niet, want hij moest ook nog een pompwagen (Euro 250,-) hebben om zijn pallets te verplaatsen en stellingen (Euro 400,-) neerzetten om zijn producten van de pallets in gecodeerde vakken neer te zetten. De investering in kosten alleen al bedroegen Euro 1750,- voor de 1e maand waarvan er dus Euro 1.100 iedere volgende maand voor de kale huur terugkwam.  Over de tijd dat hij er mee bezig was wilde hij niet veel kwijt (valse schaamte?) maar het moge duidelijk zijn dat hij even bezig is geweest met; een pand zoeken, contracten tekenen met makelaar/verhuurder, stellingen en pompwagen kopen, stellingen in elkaar zetten en oh ja, hij moest ook altijd aanwezig zijn op het moment dat er goederen aangeleverd werden, en die kwamen niet altijd op de afgesproken tijd…
Uiteindelijk gebruikte hij maar ca. de helft van zijn gehuurde loods en liep de tijdfactor voor de andere onderdelen als assemblage, orderpicken, verzenden en voorraadbeheer zo hoog op dat hij niet meer toekwam aan waar het eigenlijk om gaat; het vermarkten en verkopen van zijn producten. Toen heeft hij zijn logistiek uitbesteed aan een fulfillment partij. Zijn logistieke kosten zijn nu vrijwel gehalveerd én hij heeft nu het gemak en vertrouwen dat zijn logistiek tot in de puntjes verzorgt wordt. Ook als hij op vakantie is. Als bovenstaande u bekend voorkomt is het wellicht ook iets voor u om te overwegen?

U  zult zien dat u tijd– en kosten bespaart.
Tijd die u beter in uw verkooptraject kunt steken omdat dat nu eenmaal geld oplevert.
Kosten die u  beter in marketing kunt steken omdat dat ook uiteindelijk geld oplevert.

U  kunt zich nu echt gaan richten op de dingen die belangrijk zijn, namelijk het centraal stellen van uw klant. Besteed uit wat niet tot uw core business behoort en u focust zich op uw kernactiviteiten!

Rene Gouw
Rene Gouw is eigenaar van Kolibri Logistiek en is zijn carriere begonnen bij wat destijds nog PTT post heette, daarna verhuisd naar van Ommeren, van Ruiten tanktransporten te Bergschenhoek, Nijman/Zeetank te Spijkenisse en Boot & Co in Boskoop en in 1999 voor zichzelf begonnen met Kolibri Logistiek een bedrijf dat gespecialiseerd is in fijnmazige distributie. René Gouw is getrouwd en F.o.T. (Father of Three) en heeft als hobby wielrennen, op zijn palmares staan cyclosportieven als, Gran Fondo Eddy Merckx, Claude Criquiélion, La Charly Gaul, Les 3 Ballons, Le Ventoux en de Dolomieten Marathon.
You may also like
blog - beurs
Eén ding is zeker, als je niets doet, gebeurt er zeker niets.
Bedrijf starten: Wanneer inschrijven bij de Kamer van koophandel?
Wanneer inschrijven bij de Kamer van koophandel?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


vier + 6 =