Bedrijf Starten Lifestyle Persoonlijke Ontwikkeling Tekstblog

Bedrijf starten – Ondernemen is bloed, zweet en tranen

blog - businessman emotie

Hoe is het om te ondernemen in crisis? Er zijn natuurlijk betere omstandigheden te bedenken om je bedrijf te starten. Vooral als je bedenkt dat er sprake is van teruglopende vraag naar producten en diensten, financieringen die lastiger worden verstrekt door beperkte bankkredieten etc. Niemand heeft ooit gezegd dat er alleen maar voordelen zitten aan het ondernemerschap. Er zitten wel degelijk nadelen aan het ondernemen en die kunnen het hevigst zijn in de startfase van het bedrijf, wanneer je nog relatief zwak staat. Ondernemen is op een doordachte manier een ingecalculeerd risico lopen.

Starten is een crisis op zich
Starten met je bedrijf is een crisis op zich. Als startende ondernemer krijg je te maken met een crisis op het persoonlijke vlak, omdat je 24/7 bezig bent met je bedrijf, om kans te maken op het succes. Daarnaast heb je in het begin misschien niet genoeg klanten om een totale bezetting van je uren te bereiken. Een groot deel van je uren ben je bezig met het opbouwen van je bedrijf, het aanbrengen van nieuwe klanten en uren die niet allemaal betaald worden.
Zorg dat je naast het inkomen vanuit je bedrijf, welke je net gestart bent, ook nog andere bronnen van inkomsten hebt, of waar je tijdelijk over kunt beschikken, wanneer het minder gaat of langer duurt dan je verwacht had. Je kunt zelfs denken aan het hebben van een baan naast je net gestarte bedrijf, bijvoorbeeld in de weekenden. Beter is het om voordat je start een financiële buffer beschikbaar te hebben. Dat kan een rekening-courant limiet zijn of een geldbedrag waarmee je minimaal 6 maanden tot een jaar verder kunt wanneer er geen geld binnenkomt.

Soorten crisissen bij het starten van je bedrijf
Daarnaast kom je jezelf meerdere malen tegen omdat je niet alle competenties (voldoende) bezit, welke nodig zijn om jouw bedrijf op te starten. Je zult deze aan moeten leren (wat tijd vergt) of moeten uitbesteden (wat geld kost).
Ook is er naast het opstarten van je bedrijf ook nog een financiële crisis, aangezien je naast het feit dat je niet al je uren volgeboekt kan krijgen door klanten, ook nog zelf geld dient te investeren in je bedrijf. Zelfs als je een financiering hebt gekregen van een bank, dien je een percentage zelf te investeren. Waar ga je het geld voor de start van je bedrijf vandaan halen?
Last but not least, is er een operationele crisis; hoe ga je om met de onzekerheid? Er komen bij de start van je bedrijf onvoorziene zaken kijken, waarop je adequaat moet reageren. Welke aanpassingen moet je op korte termijn maken? Je moet ineens van alle markten thuis zijn; en je moet jezelf begeven buiten je comfort zone. Je comfort zone is het gebied waarbij je weet dat je goed bent, je zelfverzekerd voelt en alle veranderingen makkelijk aan kan. Buiten je comfort zone voel je jezelf niet zo zeker en heb je geen benul van wat er allemaal op je pad kan komen.

Tegenslag
Ondernemen is bloed, zweet en tranen; je werkt hard voor een onzekere toekomst, zonder terug te kunnen vallen op een vast salaris, dat uit de activiteiten van je bedrijf betaald kan worden. Zeker wanneer op gedisciplineerde wijze bijna al het geld dat er binnenkomt wordt geïnvesteerd in je eigen bedrijf. Als je niet met hart en ziel met je bedrijf bezig bent ga je het niet redden. Naast alle onzekerheden ben je zeker van een feit: tegenslag. Orders die uitblijven, marketingcampagnes die niet goed werken, ziekteperiodes, leveranciers die niet of niet op tijd leveren, vergunningen die niet doorgaan of zeer lang op zich laten wachten, een negatieve reactie van een klant op Twitter etc.
Voor deze kwaal is slechts één medicijn: dat is volhouden, doorzetten, eigenwijs zijn, focussen en geloof houden in het succes van jouw bedrijf.

Problemen oplossen
Een goede mindset die je moet hebben bij het starten van je bedrijf is er één waarbij je uitgaat van het ontstaan van onvoorziene problemen en je jezelf gelukkig prijst als deze problemen uitblijven. Problemen zie je als een gegeven, waarmee je om moet gaan en welke je moet oplossen. Als ondernemen makkelijk was, zou iedereen succesvol zijn. De meeste mensen vluchten voor hun problemen, sluiten hun ogen en doen of ze er niet zijn, succesvolle mensen gaan het gevecht aan.

Copingstrategieën
Mensen reageren verschillend als zij met problematische gebeurtenissen te maken krijgen. Hoe men op een probleemsituatie reageert hangt sterk af van de aard en de ernst van het probleem en de situatie waarin men zich bevindt. Toch reageren mensen over het algemeen vaak op een eigen specifieke wijze. ‘Coping’ verwijst naar cognitieve en gedragsmatige strategieën die mensen gebruiken om met probleemsituaties om te gaan.
Strategieën om met problemen om te gaan zijn gerangschikt in de Leuvense copinglijst:
1. Planmatig en rationeel te werk gaan; het probleem stap voor stap aanpakken, informatie verzamelen.
2. Zichzelf de schuld geven; destructief reageren en kwaadheid uiten;
3. Afstand nemen; afleiding zoeken; afwachten; de situatie aanvaarden en je erbij neerleggen;
4. Dagdromen en wegvluchten in fantasie; hopen dat het allemaal niet zo erg is; de problemen vermijden of niet onderkennen;
5. Gevoelens laten blijken en sociale steun zoeken; de zorgen met iemand delen en andere mensen je gevoelens tonen om begrip en steun te krijgen;
6. Positief denken; persoonlijke groei; humor; De zaak van de zonnige kant bekijken en jezelf gerust stellen dat het wel mee zal vallen; er zijn er genoeg die het slechter hebben;
7. Wensdenken en emotioneel reageren; hopen dat het allemaal mee zal vallen; en dat alles goed gaat komen.

Het starten van je bedrijf heeft naast veel voordelen ook nadelen. Zeker in het begin heb je te maken met veel onzekerheid en dien je jouw financiële situatie constant in de gaten te houden. Naast je financiële situatie heeft een ondernemer doorlopend te maken met problemen die hij of zij dient op te lossen.
Voor een echte ondernemer werkt de uitspraak “Dat lukt nooit!”als een rode lap op een stier. Voor elk probleem is een oplossing te vinden; als je maar lang en uitgebreid genoeg zoekt. Met het goed gebruik maken van jouw netwerk en de kennis en kunde uit dat netwerk, kun je al een heel eind komen. je kunt de lessen die eerder opgedaan zijn, gebruiken om nieuwe problemen op te lossen of toe te passen op nieuwe situaties, en nieuwe slimme oplossingen toevoegen aan bestaande problemen. Creativiteit is de oplossing voor de meeste problemen. Ondernemers kennen geen problemen; alleen uitdagingen!

Johan Korsten
Johan Korsten is de eigenaar van Creative Design webdesign en grafisch ontwerp. Na zijn MBO opleiding heeft hij de HBO opleiding Communicatie met succes afgerond op de toenmalige hogeschool Ichthus te Rotterdam. Daarnaast heeft hij op de Erasmus Universiteit een Master behaald in Marketing Management. Tijdens de studie en daarna heeft hij al meer dan 13 jaar een bedrijf in grafisch ontwerp/webdesign, en is mede-oprichter en eigenaar van de Startersbox B.V. geweest. Naast marketing heeft hij interesses in ondernemen, psychologie en persoonlijke ontwikkeling.
You may also like
blog - socialmedia
Social Media – De mogelijkheden en het gevaar van verlies van diepgang, en het verminderen van de arbeidsproductiviteit
Bedrijf starten: De dip – Wanneer moet je doorgaan met je bedrijf en wanneer moet je stoppen?
De dip – Wanneer moet je doorgaan met je bedrijf en wanneer moet je stoppen?

Leave Your Comment

Your Comment*

Your Name*
Your Webpage


− 6 = een